Un 8,8% dels adolescents catalans són assetjats per altres

Catalunya és el cinquè territori on el bullying és més present segons l'informe 'Jo a això no jugo' de Save The Children


Un 7,6% dels infants catalans pateix assetjament escolar de manera ocasional i un 1,2% freqüentment. Són dades de l'informe 'Jo a això no jugo' sobre l'assetjament i el ciberassetjament en la infància, elaborat per Save The Children.

L'estudi, presentat aquest dijous pel director General de l'ONG, Andrés Conde, i el seu responsable d'incidència, Ana Sastre, ha estat elaborat a partir de 21.878 entrevistes a estudiants d'entre 12 i 16 anys de tot l'Estat espanyol i vol "trencar la llei del silenci" que impera davant d'aquest fenomen i que "agreuja la situació i fa que sigui més difícil identificar-la", explica l'ONG.

S'estima que a Catalunya 16.242 infants pateixen assetjament. En els dos darrers mesos, dels menors que han viscut una situació com aquesta, un 27,4% ha rebut insults directes, un 25,6%, indirectes i un 8,4% han estat agredits físicament. A més, un 16,5% ha estat víctima de rumors, el 7,5% li han robat o fet malbé alguna de les seves possessions, un 8,8% han estat exclosos i un 7,8% ha rebut amenaces.

Ciberbullying

En un moment en què més del 90% dels menors d'entre 10 i 15 anys tenen accés a Internet i un percentatge molt alt el seu propi telèfon mòbil, el ciberassetjament ha esdevingut una realitat a la qual no podem girar l'esquena, apunta l'ONG.

D'acord amb dades de l'estudi, a Catalunya el 5,6% dels infants ha patit aquesta modalitat d'assetjament de manera ocasional i un 1,2% de manera freqüent. S'estima que 12.494 infants són víctimes de ciberbullying i 5.924 també en pateixen de manera presencial. La modalitat més freqüent d'assetjament a través de la xarxa són els insults directes, que afecten un 13%, i  els indirectes (12,5%); seguits dels rumors i les amenaces. La suplantació d'identitat es dóna en un 3,5% dels casos i la modificació de fotografies per fer burla, en un 2,8%.
 
Pel que fa als agressors, es calcula que 12.070 infants han agredit a algun company de manera presencial,  8.032 a través de les xarxes socials o el telèfon mòbil i 4.121 d'ambdues maneres. Dit d'una altra  manera, a Catalunya el 5,2% dels infants ha assetjat un companys i un 3,5% ho ha fet a través de la xarxa. La majoria des agressors asseguren que "no saben per què ho fan" i la segona resposta més comuna és que ho fan per "fer una broma".

Les noies, les més mal parades

Pel que fa al sexe de la víctima, les noies són les que, una vegada més, en surten més perjudicades: un 10,6% ha patit assetjament, davant d'un 8% de nois; i un 8,5% ciberassetjament, davant del 5,3% de nois. En canvi, la tendència és a la inversa quan es parla de la identitat dels agressors: un 6,3% dels joves nois ha assetjat un altre adolescent davant un 3,5% de noies.

Recomanacions

Des de l'ONG, davant dels resultats de l'informe, consideren clau elaborar una estratègia integral contra l'assetjament escolar, articulada a través d'una llei orgànica que protegeixi els drets dels menors.  

Consideren, a més, que es precisen protocols i plans d'actuació eficaços, ràpids i àgils, que permetin donar resposta a aquestes situacions i activar els mecanisme per protegir als infants implicats i evitar que l'abús continuí. Asseguren que cal restaurar el mal ocasionat donant suport psicològic a la víctima, però també educant i no criminalitzant l'agressor.

De la mateixa manera, recorden que cal una tasca de conscienciació perquè la societat entengui que l'assetjament "és una forma de violència" i no "una cosa de nens". En aquest sentit, reclamen formació dels professionals d'educació i sanitaris, però també per les famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article